8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

BEAM COACHING

Door Focus Naar Flow

Werken met energie

Energie staat centraal in mijn aanpak omdat het de drijvende factor is in ons leven! Als ik het heb over energie, dan heb ik het niet over mystieke of mysterieuze processen. Ik heb het over de energie die je elke dag gebruikt of juist mist in je leven. We herkennen vast allemaal hoe ons energieniveau sterk kan wisselen en bepalend kan zijn voor hoe je je voelt wat je gedaan krijgt.Meer over wat energie is en hoe het werkt vind je hier.



Wil je liever een uitleg via je headset? Luister hier naar mijn lezing op het retreat dat ik gegeven heb Frankrijk (duur: 30 minuten – taal: Engels).


Wat de impact van je energieniveau is, zie je aan de topsporter die net na het winnen van een slopende finale nog urenlang kan rondrennen en feesten en daarna in de nacht nauwelijks kan slapen. Dat terwijl de tegenstander direct na afloop van de wedstrijd verslagen op de grond zakt en nauwelijks meer overeind kan komen. Dit is meer dan alleen hoe fit en getraind beide sporters zijn, iets dat op topniveau weinig van elkaar afwijkt. Over hoeveel energie we beschikken gaat verder dan alleen fysieke kracht en uithoudingsvermogen.

Iedereen herkent het wel als je verliefd bent, je de hele wereld aan lijkt te kunnen. Terwijl je je ook na een saaie vergadering of een vervelend telefoongesprek compleet uitgeput kan voelen, hoe fysiek fit je ook bent. Zo kan het zijn dat een onaangenaam gesprek aanvoelt als een marathon, terwijl een zware sporttraining je juist energie kan geven. Als de energie ‘stroomt’, sta je soepel en krachtig in het leven. Het is als wanneer je in vorm bent bij het sporten. Als de energie niet stroomt en stagneert, verloopt ook je leven niet vloeiend en loop je steeds weer vast of tegen dingen aan. Dat geldt zowel voor fysiek als mentaal. Je energieniveau in het leven wordt door beide bepaald.


Het reguleren en optimaliseren van je energieniveau

Voor het lichaam weten de meeste van ons vaak wel wat wel en niet te doen om onze fitheid te verhogen. Als het aankomt op hoe je mentaal fit te voelen, hebben de meeste mensen weinig idee hoe dat positief te beïnvloeden. En dat terwijl ook ons mentale energie niveau bepaalt hoe we ons voelen en wat we voor elkaar krijgen. Wat presteert een topfitte atleet die depressief en burned-out is? Als het aankomt op mentale energie, benaderen de meeste mensen het als het in vorm zijn bij het sporten; het is er of het is er niet en als het er niet is dan is het wachten tot het komt. Wanneer we mentaal niet ‘fit’ voelen, komen de meeste mensen niet verder dat het zoeken naar afleiding. Omdat onze mentale energie voor een belangrijk deel bepaald hoe we ons voelen en wat we kunnen bereiken, is het in staat zijn het positief te kunnen beïnvloeden een zeer waardevolle life skill. En het is mogelijk om zelf direct en indirect je energieniveau verhogen, zowel in het moment als structureel.

Jonge kinderen hebben vrijwel allemaal een hoog energie niveau. Al spelend en onderzoekend kunnen ze zichzelf eindeloos en enthousiast bezig houden. Als volwassenen zijn we dat vaak kwijt geraakt. Natuurlijk hebben we momenten dat de energie stroomt en we vol kracht in het leven staan, het is echter vaak alles behalve structureel en tegen de avond voelen veel mensen zich al vermoeid en futloos. Dat we die eindeloze energie die we als kind hadden kwijt geraakt zijn, heeft zeker niet hoofdzakelijk te maken dat we wat ouder worden zijn. Ook al voelen we ons vaak ook lichamelijk moe, de oorzaak ervan ligt mentaal.


Wat maakt dat je energiestroom stagneert?

Als je laag in je energie zit is dat vrijwel altijd omdat je leven gevuld is met zaken die je niet gelukkig maken. Als je doet wat je passie is, heb je vrijwel altijd bakken met energie. Dat is wat kinderen hebben. Natuurlijk houden we altijd taken waar we niet dolenthousiast van worden in het leven. Als ze echter maar een beperkt aandeel van onze tijd in beslag nemen, hebben die nauwelijks impact op ons. Als je voornamelijk doet wat je leuk vindt zijn dat ‘peanuts’ die nauwelijks invloed hebben op het grote geheel. Als je leven echter grotendeels bestaat uit zaken die je meer energie kosten dan opleveren dan ‘stroomt’ het niet in je leven en kun je je afvragen of het niet tijd wordt voor iets anders.

Hoe raar het ook klinkt, meestal hebben mensen geen idee van wat ze eigenlijk precies willen in het leven en zijn ze zich nauwelijks bewust van wat ze energie geeft en kost. Het zijn dingen waar mensen niet of nauwelijks over nadenken en niet bepalend zijn voor de volgorde van hun prioriteiten in het leven. Bovenaan de prioriteitenlijst staan meestal de dingen die de maatschappij en sociale omgeving als wenselijk en succesvol acht. Waarvan wij graag de bevestiging krijgen dat we oké zijn en het goed doen. De omschrijving van wat succes is en hoe je gelukkig wordt, is zelden iets waar we zelf over nadenken.

Als het aankomt op geluk en succesvol zijn, laten we ons meestal onbewust leiden door wat de maatschappij ons voorhoudt. Veel consumeren is de mantra in het westen en de mogelijkheden om dat te kunnen doen zijn eindeloos. Als je maar hard werkt om genoeg inkomen ervoor te genereren. Het bedrijfsleven doet zijn uiterste best dat in stand te houden. Zij zorgen voor de ‘oplossingen’ om je gelukkig te voelen en hebben een krachtig marketing apparaat om het verlangen ernaar zo groot mogelijk te maken. Natuurlijk is er niets mis met veel geld verdienen en de dingen die je graag wilt te kopen. De zaken die ons echter echt gelukkig maken en ons voldaan en dus succesvol doen voelen, kost vaak echter weinig tot geen geld. Elk uur dat we spenderen om inkomen te vergaren, betalen we met vrijheid, vrije tijd en tijd voor de dingen die eigenlijk echt belangrijk zijn in het leven. De dingen waarvan we op ons sterfbed spijt hebben ze niet meer gedaan te hebben. Dat we hier echter zelden over nadenken, komt simpelweg omdat dit ons nooit geleerd is.

Er zijn ook andere redenen waarom de energie niet stroomt in je leven. Vaak hebben mensen nog wat ‘mentale bagage’ dat ze weerhoudt om zuiver te zien wat ze eigenlijk echt willen in hun leven, of hebben ze zichzelf omringt door mensen die eigenlijk niet echt met ze resoneren of hebben ze een partner of baan gekozen om de verkeerde redenen. Met wat begeleiding en herbalanceren kunnen deze obstakels overwonnen worden en kan de focus weer in de juiste richting gebracht worden. Daarna volgen de beste omstandigheden vaak vanzelf. Dit is waar ik mensen mee help.

Naast het verhelderen van wat ervoor zorgt dat je energieniveau niet optimaal is, is het meest belangrijke ervan bewust te worden wat voor jou de dingen zijn die je energie geven of juist energie kosten in je leven. Zo kun je zelf gaan werken aan je energieniveau. Meer bewust met je energie bezig zijn, maakt het gemakkelijker te herkennen wanneer en waarom je energieniveau de verkeerde kant op gaat. Het is zelfs mogelijk om direct je energie te shiften en te verhogen. Door je focus te veranderen kan dat een direct merkbare impact op je leven hebben.


Werken met energie is heel alledaags

Energie is voor sommige mensen een wat zweverig en weinig tastbaar begrip. Energie zelf is ook niet iets dat je kunt vastpakken of kunt waarnemen direct met een van je vijf zintuigen kunt waarnemen. Het is echter niets mysterieus want iedereen kan het duidelijk ervaren als het door het lichaam stroomt na het sporten, de trap op rennen of een stevig stuk doorfietsen, of als je ergens enthousiast mee bezig bent en alles soepel loopt en je het gevoel hebt er oneindig mee door te kunnen gaan. Iedereen werkt er elke dag weer mee, ook jij, of je je ervan bewust bent of niet. Het wellicht meest duidelijke voorbeeld daarvan is de zwaartekracht. Zwaartekracht op zichzelf is niet tastbaar, je kunt de aanwezigheid en werking ervan echter wel duidelijk waarnemen. Hetzelfde geldt voor elektriciteit en een elektromagnetisch veld. Energie is iets dat je niet vast kunt pakken, maar het kan wel iets met je doen. Net zoals je geluiden niet fysiek kunt pakken terwijl mooie muziek je wel kan raken. Dat energie niet vast te pakken is, betekent echter niet dat je het niet kunt beïnvloeden of ermee kunt werken.

Een ander voorbeeld van dat je energie kunt waarnemen is sfeer. Ook dat gebeurt op een manier die buiten de directe zintuiglijke waarneming om gaat. Vrijwel iedereen voelt duidelijk wanneer de sfeer ergens niet goed is. Zo kun je bijvoorbeeld de spanning vaak nog voelen in een ruimte waar net twee mensen ruzie hebben gehad, zelfs al zeggen ze niets tegen elkaar en zitten ze met de rug naar elkaar toe. De uitdrukking dat de spanning ‘om te snijden’ kan zijn, komt daar ook vandaan. Ook kun je voelen hoe de sfeer in een massa met mensen om kan slaan. Als je je echter afvraagt hoe je dat weet, moet je waarschijnlijk een antwoord schuldig blijven, want vaak pik je dat niet op aan iets dat je ziet of hoort. Net zoals dat gebeurt wanneer je ergens voor de eerste keer komt en zonder dat je precies weet waarom, je je er direct prettig en thuis voelt. Of juist heel onaangenaam en er zo snel mogelijk weer weg wilt. Je pikt dan de energie op die ergens heerst. Of iemand met zich meedraagt waardoor je je meteen vertrouwd en fijn of juist onaangenaam kan voelen als je iemand voor de eerste keer ontmoet. Zelfs al weet je niets van dat persoon en degene nog niets bijzonders heeft gezegd of gedaan in je bijzijn.

Omdat je energie oppikt, vaak zelfs onbewust, kan dit ervoor zorgen dat dit invloed heeft op hoe je je voelt. Dat je je zonder aanwijsbare oorzaak plots opgewekt voelt of juist moe, terwijl dat vlak van te voren nog niet het geval was. Je ‘gut feeling’ oftewel je intuïtie, ‘weet’ namelijk al dingen zonder of voordat je ‘hoofd’ het weet. Onze intuïtie, het vermogen dingen te weten zonder dat we weten waarom, is iets waar we steeds minder naar luisteren, ook al is deze oorspronkelijk onlosmakelijk verbonden is met overleven. Zo weet een pasgeborene intuïtief dat deze aan de borst moet drinken en weet een dier wat wel en wat niet te eten in de natuur. Dit hebben ze nergens geleerd maar ‘weten’ ze gewoon. Net zoals jouw onderbuikgevoel je vertelt wat en wie, wel en niet goed voor je zijn. Ondanks dat je intuïtie er eigenlijk nooit naast zit, hebben we geleerd dat ratio belangrijker is. Daarom overruled ons denken vaak wat we voelen, terwijl we eigenlijk van binnen wel beter weten.

Dat ons denken het goed waarnemen bij de meeste volwassenen in de weg zit, kun je ook zien als je het vergelijkt met hoe verschillend kinderen en dieren reageren op wat ze waarnemen. Als jij minder lekker in je vel zit en moe en prikkelbaar bent, hoef je er niets voor te doen of zeggen om kinderen of dieren uit je buurt te houden. Ze zullen je vanzelf gaan vermijden. Ook wij voelen die instinctieve neiging, al wordt dat nog wel eens overruled door de ratio en brengen we onszelf daardoor in situaties die niet goed voor ons zijn en we moe en uitgeput van raken en ons niet lekker door voelen.

Als je leert om te luisteren naar wat je ‘onderbuik’ je aangeeft, kom je minder snel en vaak terecht in situaties die niet goed voor je zijn. Om ermee te kunnen werken, hoeft je ook niet te weten hoe het precies werkt. Net zoals je prima een auto of scooter kunt gebruiken om ergens te komen en een smartphone of computer kunt gebruiken om iets te doen zonder dat je precies weet hoe de mechaniek ervan precies werkt. Zelfs als geschoolde fysiotherapeut heb ik geen idee wat er precies allemaal gebeurt als ik mijn eigen arm beweeg en toch gebruik ik hem zeer succesvol. Net zoals mijn auto, smartphone en computer. Op dezelfde manier werkt iedereen dagelijks met zwaartekracht en elektriciteit, zonder dat je het energetische proces heel erg tastbaar kunt maken.

Zo is werken met energie dus een onderdeel van ieders dagelijks leven en alles behalve zweverig. Het gaat zelfs nog een laagje dieper, want energie is niet alleen dat wat de dingen in beweging zet, kan laten gebeuren of juist op de plek kan houden, steeds meer wetenschappers raken er zelfs van overtuigd dat energie de essentie is van alles wat we materie noemen.


Energie en de moderne wetenschap

De effecten van energie zijn voor de wetenschap waar te nemen en vaak zelfs meetbaar. De zwaartekracht is daar een mooi voorbeeld van. De energie zelf is echter ook voor de wetenschap (nog?) niet tast- en meetbaar en daarom richt onze reguliere wetenschap zich vrijwel volledig op materie. Meten is namelijk weten en de wetenschap richt zich daarom op de dingen die met de zintuigen als vast en solide waar te nemen zijn. Als diezelfde wetenschap echter op zoek gaat naar de solide basis van materie zelf, blijkt deze niet echt vindbaar te zijn, waarmee dus minder tastbaar blijkt te zijn dan op het eerste oog lijkt.

Vier eeuwen voor het begin van onze jaartelling, werd in het oude Griekenland het begrip atoom uitgevonden. Atoom betekent ‘ondeelbaar’ en atomen werden tot nog niet zo lang geleden gezien als het kleinst mogelijke deeltje van waaruit elke vorm van materie is opgebouwd. Het atoom als bouwsteen van materie heeft het wetenschappelijk denken over wat we waarnemen voor heel lange tijd bepaald. Door de uitvinding van de microscoop (net als de telescoop door de Nederlanders in de 15e eeuw) en zijn steeds krachtigere opvolgers, werd het mogelijk het atoom echt in beeld te brengen. In plaats van nog beter in te kunnen zoomen op de solide basis van materie, bleek die echter voor het overgrote deel uit lege ruimte te bestaan.

Je herkent de schematische plaatjes van een atoom wellicht uit de natuurkunde boeken van je middelbare schooltijd. Daarin zie je een kern, opgebouwd is uit neutronen en protronen, met daar rond omheen cirkelende elektronen. Tussen de kern en de elektronen is er heel veel lege ruimte. Ter indicatie: als de kern van een waterstof-atoom de grootte van een basketbal zou hebben, dan zou de afstand tot de elektronen meer dan drie kilometer zijn. Een atoom bestaat dus voor meer dan 99,9999999999% uit niet-materie. Als we alleen de ‘vaste materie’ van alle mensen op deze planeet bij elkaar zouden brengen, dan past dat in een suikerklontje. Er is dus weinig vaste materie in de ‘bouwsteen’ van dat wat we als zo solide ervaren en als zo concreet kunnen waarnemen.

Toen wetenschappers door nog sterkere microscopen ook konden gaan onderzoeken hoe de kern van de atoom opgebouwd is, kwamen ze uit bij quarks. Ook hier vonden ze slechts kleine ‘vaste’ deeltjes en voornamelijk heel veel lege ruimte. Door een microscoop, hoe sterk dan ook, zie je eigenlijk dus precies hetzelfde als wat je door een telescoop in het heelal kunt zien: een heleboel ruimte en soms iets dat op vaste materie lijkt. Wetenschappers, zoals onder meer bij CERN in Zwitserland, zoeken nog steeds naar het bouwsteentje dat materie kan verklaren, maar stuiten zover steeds maar weer op heel veel lege ruimte.

De vaste essentie van materie, of het nu om een tafel, een muur of je lichaam gaat, is dus iets dat niet vindbaar is, hoe sterk je ook inzoomt. De bewering dat materie vast en solide is, wordt daarmee moeilijk vol te houden. Aan de andere kant kun je niet ontkennen dat er iets tegen iets botst als je voor een trein gaat staan, tegen een muur aanloopt of jezelf op de vinger slaat met een hamer. Hoe kan het dat als meer dan 99,99% lege ruimte het pad kruist met iets anders met meer dan 99,9% lege ruimte, dit niet dwars door elkaar heen gaat? Wellicht is hetgeen we lege ruimte noemen toch niet zo leeg.

Die ruimte die we als leeg waarnemen heeft een bepaalde kracht. Het houdt immers de deeltjes materie en het geheel bijeen en zorgt ervoor dat het botst tegen andere ‘verzamelingen leegte’. Wat voor een kracht deze loze ruimte bezit, wordt wel duidelijk door wat er gebeurt als je de kern van een atoom splitst. Dit is het principe achter de atoombom en de hoeveelheid kracht die daarbij vrijkomt is immens. De ruimte is dus hoogstwaarschijnlijk niet loos of leeg, het is energie. Ook energie is niet visueel waarneembaar, maar heeft wel een duidelijke uitwerking. Zoals dat het atoom of de quark bij elkaar gehouden wordt, net zoals dat gebeurt met de planeten in ons sterrenstelsel. Tegelijkertijd worden zaken van elkaar af gestoten als ze te dicht bij elkaar in de buurt komen. Het is dezelfde energie als die je waar kunt nemen bij magneten. Wanneer twee ongelijke polen naar elkaar toe gebracht worden is er een aantrekkingskracht, terwijl twee gelijke polen elkaar wegduwen. Beide zonder dat je de kracht zelf kunt zien, in de ruimte tussen beide is er niets concreets en tastbaars.

Wellicht is de lege ruimte dus geen loze ruimte en juist de essentie. Net zoals bij een vaas of kamer de essentie niet gevormd door de materiële omhulsels van het materiaal waarvan de vaas of de muur gemaakt is. De functionaliteit zit hem juist in de lege ruimte die erdoor ontstaat.


Energie als essentie

Energie is dus niet iets is wat we zintuiglijk kunnen waarnemen en waar de wetenschap onze schoolboeken mee vult. Het is daarom ook niet onlogisch dat we het niet zien als een essentieel onderdeel (of zelfs de essentie) van waarmee we werken in ons dagelijks leven. Dit is ook een van de redenen waarom we zo sterk op onze vijf zintuigen en niet zozeer op onze intuïtie vertrouwen. We zijn niet bezig met de dingen die we niet met de zintuigen kunnen waarnemen en hebben niet geleerd daarop te vertrouwen.Dat was en is anders in veel andere culturen en beschavingen. Boeddha had het tweeënhalf duizend jaar geleden al over ‘vorm is leegte en leegte is vorm’ en ook vele andere oude wijze leraren hintten al in deze richting. Ook de traditionele oosterse geneeskunde is een mooi voorbeeld van verder kijken dan de zintuigen. De diagnostiek en behandeling van kwalen is daar niet zozeer gericht op fysieke structuren zoals in de westerse geneeskunde, het richt zich op ‘ki ‘, ‘qi’ of ‘chi’, wat als je het vertaalt ‘energie’ betekent. Dat zie je terug in de woorden reiki, tai chi en qi gong. Ook wordt er hier vaak gesproken over chakra’s, energie centra in het midden van je lichaam, en wordt er gewerkt met meridianen (zoals in de acupunctuur), de banen die door het lichaam lopen en via waar de energie stroomt.

Ook in onze maatschappij is er de laatste decennia steeds meer aandacht voor energie om de verschijnselen in ons leven te verklaren. Het is waar de kwantum fysica zich voornamelijk mee bezig houdt en ook Einsteins beroemde formule E=Mc² zegt niets anders dan dat massa een vorm van energie is en dat deze toeneemt als de energie toeneemt. Nicola Tesla, die een essentiële bijdrage heeft geleverd aan hoe wij tegenwoordig elektriciteit gebruiken, stelde: “Als je het universum wilt begrijpen, moet je denken in termen als energie, frequentie en vibratie”.


Direct werken met energie

Je hoeft niet precies te weten hoe energie werkt om ermee te kunnen werken. Ondanks alles wat ik erover geleerd heb, ervan ervaren heb en ik aan resultaten heb bereikt door ermee te werken, begrijp ik het werken met energie zeker ook niet tot in de details. Het belangrijkste voor mij is dat ik zie dat het werkt. En laten we wel wezen, hoe diep begrijp jij de dingen die je gebruikt? Weet jij hoe elektriciteit en een auto of scooter precies werken? Dat is niet noodzakelijk om er effectief gebruik van te kunnen maken. Dit geldt zelfs voor je eigen lichaam. Weet jij precies hoe het werkt als je een kopje thee naar de mond brengt in je arm? Zelf als fysiotherapeut, waardoor ik weet hoe een zenuwsignaal van de hersenen naar de spieren gaat en welke spieren aanspannen, weet ik de details niet. Iets dat in de praktijk niet noodzakelijk blijkt te zijn om ermee te kunnen werken. Hetzelfde geldt voor energie.

Iedereen kan de invloed van energie in diens leven zelf in de praktijk ervaren. Naast dat je al dagelijks met energie werkt door zwaartekracht en elektriciteit, het bepalen van de sfeer en zelfs dus bij alle handelingen die met materie te maken hebben, kun je ook een directe invloed uitoefenen op je energieniveau en -balans.

Bewustzijn van energie is daarbij de eerste stap. Bewustzijn dat energie overal is en zit in elke cel in en om ons heen en hetgeen is dat de cellen ten opzichte van elkaar in beweging zet of op de plek houdt. Ook achter alles wat gebeurt zit energie. Ondanks dat we via opvoeding en reguliere opleiding niet echt iets leren over energie, groeit tegenwoordig het bewustzijn ervan steeds meer door de ontwikkelingen in met name de kwantum fysica en dat oosterse geneeswijzen steeds gangbaarder worden. Zo worden reiki (wat letterlijk ‘universele energie’ betekent en daarmee werkt) en acupunctuur tegenwoordig vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat zaken als reiki of ‘healingen’ (ik noem het liever het herbalanceren van je energie), niet via mechanische input gaat, is het voor veel mensen wat minder goed te begrijpen, ook al ervaren ze de effecten er wel van. Ik vergelijk het vaker met wifi of het versturen en ontvangen van een app. Daar is ook geen tussenkomst van een fysiek iets zoals een kabel of postbode. Het gaat onzichtbaar en ontastbaar ‘door de lucht’. Ook als is dat proces niet waarneembaar, het effect ervan is dat wel.

Peil je energie eens wat vaker om te kijken hoe goed het met je gaat en of je dingen in je leven moet bijsturen of niet. Je energieniveau gebruiken als indicator hoe je ervoor staat, kan je enorm helpen om vloeiend en gezond door het leven te gaan. Energie gaat daarbij dus een stuk verder dan alleen je fysieke fitheid. Het bepaald voornamelijk ook hoe je je mentaal voelt en in een tijd dat burn-outs, stress en overspannenheid normale verschijnselen geworden zijn, is het geen overbodige luxe eens verder te kijken dan wat wij op school geleerd krijgen. Ontdek zelf wat vele oude of andere beschavingen van over de gehele wereld, uit alle tijdsperiodes en onafhankelijk van elkaar, los van geografische en culturele gronden, al wisten: energie is en bepaalt onze essentie en is wat ons drijft. Door je bewuster te worden van energie, krijg je je inzicht hoe jij in het leven staat en hoe gelukkig jij bent.

Als je ook nog eens leert werken met energie, geeft je dat meer controle over hoe je in het leven staat en hoe je je voelt. Hoe meer energie je je energie leert beheersen en controleren, hoe meer je in staat bent de dingen te bewerkstelligen die goed voor je zijn. Terwijl verstoringen in je energiebalans er juist voor zorgen dat je daar niet meer aan toe komt. Ook zijn de dingen die we het meest zoeken in ons leven gebaseerd op energie. Aandacht, genegenheid en liefde gaan namelijk veel verder dan alleen zintuigelijke prikkels. Dan zou het namelijk niet uitmaken wie je een knuffel geeft of iets fijns tegen je zegt. Het gaat om de ‘vibe’ die erachter zit of je een aanraking of iets dat iemand je toefluistert als fijn of onprettig ervaart.

Bewustzijn van en kunnen werken met je energie, helpt je om voorbij te kunnen gaan aan de dingen waar je tegenaan loopt en voor meer flow in je leven te zorgen. Werken met energie wordt daardoor steeds helderder en concreter en niets mystieker of mysterieuzer dan je nu het werken met de zwaartekracht ervaart. Doe er je voordeel mee. En zoek je hulp bij het ervaren en werken met je energie, dan ben je altijd welkom voor een sessie!

BEAM Coaching is gericht, gefocust & verhelderend

Als jij op zoek bent naar een directe en concrete aanpak waar en waarom je leven niet ‘stroomt’ en je even je de juiste koers bent kwijtgeraakt, ben je aan het goede adres. Graag help ik je ermee dat je leven weer helder en ‘kloppend‘ wordt en de energie weer vrij kan stromen. Dat obstakels, fysieke klachten, vermoeidheid of stress weer plaats maken voor helderheid, energie en flow.

In dit proces leer je zelf te herkennen wanneer je energie niet optimaal is en hoe dit zelf om te buigen. Zo krijg je controle over je leven en over hoe je je voelt. Dan komt geluk, ontspanning, energie en productiviteit weer van binnenuit en ben je daarvoor minder afhankelijk van andere mensen of de uiterlijke omstandigheden.

Benieuwd naar wat ik voor je kan doen? Maak dan nu een afspraak!

Neem contact op